Wetenschap Nieuws

Ruimtesonde begint aan jarenlange reis naar rotsen bij Jupiter

Voor het eerst gaat er een ruimtesonde naar de miljoenen rotsen die in de buurt van de planeet Jupiter vliegen. Ze draaien in een baan rond de zon en zijn overblijfselen uit de tijd dat ons zonnestelsel miljarden jaren geleden ontstond. De lancering van de Amerikaanse sonde Lucy staat gepland voor 11.34 uur Nederlandse tijd.

Vroegste gebruik van tabak ontdekt in stookplaats van 12.300 jaar oud

Wetenschappers hebben het voor zover bekend vroegste gebruik van tabak ontdekt. Ze vonden het bewijs hiervoor in de Amerikaanse staat Utah.

Marion Koopmans krijgt Irispenning voor communicatie over coronapandemie

Marion Koopmans ontvangt de Irispenning 2021 voor excellente wetenschapscommunicatie. De viroloog krijgt de prijs maandag tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij uitgereikt door demissionair minister Ingrid van Engelshoven.

Europese ruimtesonde BepiColombo vliegt voor het eerst langs Mercurius

De Europees-Japanse ruimtesonde BepiColombo is in de nacht van vrijdag op zaterdag voor het eerst de planeet Mercurius gepasseerd, meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op Twitter.

Acht ziekenhuizen gaan medisch afval recyclen om CO2-uitstoot te verlagen

Acht Nederlandse ziekenhuizen gaan per 1 oktober medisch afval uit operatiekamers recyclen. Ze smelten het om en maken er nieuwe medische hulpmiddelen van. Dat kan de CO2-uitstoot in Nederland met ongeveer 1 procent reduceren, zegt de Technische Universiteit Delft (TU Delft) tegen NU.nl.

Transgender personen lopen twee keer zo veel kans op vroegtijdig overlijden

Mensen die een geslachtsverandering hebben ondergaan, lopen gemiddeld dubbel zo veel kans om vroegtijdig te overlijden, schrijft Trouw vrijdag op basis van onderzoek van het Amsterdam UMC. Dat is niet alleen terug te voeren op een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen, hiv-gerelateerde ziekten en longkanker maar ook niet-natuurlijke doodsoorzaken als zelfdoding, blijkt uit het…
Lees meer

Wetenschappers ontdekken bij toeval noordelijkste eiland ter wereld

Wetenschappers hebben voor de kust van Groenland een klein eilandje gevonden dat vermoedelijk het noordelijkste stukje land ter wereld is, schrijft The Guardian zaterdag. Dat gebeurde per toeval: de wetenschappers waren eigenlijk op Groenland om bepaalde monsters voor onderzoeken te verzamelen.

Wetenschappers ontdekken bij toeval meest noordelijke eiland ter wereld

Wetenschappers hebben voor de kust van Groenland een klein eilandje gevonden dat vermoedelijk het meest noordelijke stukje land is ter wereld, schrijft The Guardian zaterdag. Dat gebeurde per toeval: de wetenschappers waren eigenlijk op Groenland om bepaalde monsters voor onderzoeken te verzamelen.

Uitvinder van de pacemaker Jan Nico Homan van der Heide (94) overleden

Professor Jan Nico Homan van der Heide, uitvinder van de pacemaker en een van de eersten die een hart-longmachine toepaste in Europa, is zaterdag 21 augustus op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie donderdag bekendgemaakt.

Jupiter komende weken extra groot en helder aan de hemel

Jupiter is de komende tijd extra goed zichtbaar, meldt Weerplaza zaterdag. Aanstaande vrijdag staat de grootste planeet van ons zonnestelsel op één lijn met de aarde en de zon. Doordat ze dan ook relatief dicht bij elkaar staan, lijkt Jupiter “extra groot en helder”.