Wetenschap Nieuws

Planetoïde veroorzaakte miljarden jaren geleden enorme tsunami op Mars

Mars werd miljarden jaren geleden getroffen door een planetoïde die een tot wel 250 meter hoge tsunami veroorzaakte. Wetenschappers zeggen nu dat ze de inslagkrater op onze buurplaneet hebben gevonden.

James Webb-telescoop spot voor het eerst wolken rond Saturnusmaan Titan

Nieuwe beelden van de James Webb-telescoop hebben wereldwijd tot opwinding onder astronomen geleid. De sterrenkijker heeft voor het eerst wolken in de atmosfeer van Titan vastgelegd, de grootste maan van Saturnus.

Nieuw fossiel van eendachtige dino hint erop dat hij kon zwemmen

Waren dino’s in staat om zowel op het land als in het water te leven? Wetenschappers discussiëren daar al jaren over. Een opgegraven fossiel van een eendachtige dinosaurus in Mongolië geeft nu misschien het antwoord.

Resultaten nieuw alzheimermedicijn ‘historisch’, wel zorgen over bijwerkingen

Artsen hebben de resultaten van een proef met het nieuwe alzheimermedicijn Lecanemab “historisch en hoopvol” genoemd. Een wondermiddel is het volgens hen niet, maar dat het is gelukt om met een medicijn de achteruitgang van de hersenen af te remmen, zien ze als een grote doorbraak. Wel zijn er zorgen over mogelijke bijwerkingen.

Resultaten nieuw alzheimermedicijn ‘historisch’, ook zorgen over bijwerkingen

Artsen hebben de resultaten van een proef met het nieuwe alzheimermedicijn Lecanemab “historisch en hoopvol” genoemd. Een wondermiddel is het volgens hen niet, maar dat het is gelukt om met een medicijn de achteruitgang van de hersenen af te remmen, zien ze als een grote doorbraak.

Archeologen ontdekken welke snacks Romeinen aten tijdens spelen in Colosseum

Archeologen hebben een jaar lang allerlei vondsten gedaan in het afvoersysteem van het Colosseum in Rome. Dat hebben ze donderdag bekendgemaakt. Ze vonden onder meer sporen van etenswaren die een inkijkje geven in de uitgaansgewoontes van de Romeinen, ongeveer tweeduizend tot vijftienhonderd jaar geleden.

Archeologen ontdekken wat Romeinen snackten tijdens spelen in Colosseum

Archeologen hebben een jaar lang allerlei vondsten gedaan in het afvoersysteem van het Colosseum in Rome. Sporen van etenswaren geven een inkijkje in de uitgaansgewoontes van de Romeinen, ongeveer 2000 tot 1500 jaar geleden.

Niet eerder bekende dwergdinosaurus ontdekt in Roemenië

Onderzoekers hebben een nog niet eerder bekende dinosaurussoort ontdekt in Roemenië. Het gaat om een exemplaar dat leefde aan het einde van het dinotijdperk. Zo’n vondst is vrij zeldzaam in Europa, in tegenstelling tot in Noord-Amerika en Azië.

Eeuwenoud muntstuk bewijst dat Romeinse ‘nepkeizer’ wel degelijk bestond

Een Romeinse munt met de afbeelding van een keizer die lang voor nep werd gehouden, blijkt na onderzoek van University College London toch echt te zijn. Dat zou betekenen dat de keizer zelf echt bestaan heeft, schrijven The Guardian en BBC News.

James Webb-telescoop ontdekt chemische reacties in dampkring exoplaneet

Astronomen hebben de gloednieuwe James Webb-telescoop gericht op een exoplaneet op 700 lichtjaar afstand van de aarde. De telescoop ontdekte chemische reacties in de atmosfeer van de exoplaneet, meldt de Europese ruimteorganisatie ESA.