Wetenschap Nieuws

Zeer zeldzame bevroren babymammoet ontdekt in Canada

Geldzoekers hebben dinsdag in de permafrost van Yukon, een gebied in het noordwesten van Canada, een gemummificeerde wolharige babymammoet gevonden. Het dier zou meer dan 30.000 jaar geleden op de wereld hebben gelopen, meldt de gemeente.

Grootste bacterie ooit ontdekt: ‘Als een mens ter grootte van Mount Everest’

Wetenschappers van het Lawrence Berkeley National Laboratory hebben de grootste bacterie ooit ontdekt. Deze reuzenbacterie is met het blote oog te zien, terwijl kleinere varianten zonder microscoop niet waar te nemen zijn. De ontdekking van de bacterie zet volgens de onderzoekers de wetenschap op zijn kop.

Zes onderzoekers ontvangen hoogste onderscheiding in Nederlandse wetenschap

Zes onderzoekers zijn dit jaar beloond met de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap: de Spinoza- en Stevinpremies. Thea Hilhorst, Klaas Landsman, Corné Pieterse en Ignas Snellen ontvangen de Spinozapremie. De Stevinpremies gaan naar Bas Bloem en Tanja van der Lippe. Het zestal krijgt ieder 2,5 miljoen euro om uit te geven aan wetenschappelijk onderzoek.

Fossielenjagers vinden botten van mogelijk grootste vleesetende dino in Europa

Fossielenjagers hebben op het Britse eiland Isle of Wight botten gevonden van een zogeheten spinosaurus. De vondst wijst erop dat het dier van neus tot staart mogelijk 10 meter lang was. Dat schrijven Britse media, waaronder The Guardian, donderdag.

Lange nek giraffen lijkt ook het gevolg van gevechten om vrouwtjes

Giraffen hebben in de evolutie niet alleen een lange nek ontwikkeld doordat ze zo beter bij hoog hangende blaadjes en ander voedsel konden komen, maar ook doordat een lange nek bij gevechten een grotere kans op een partner betekende. Dat concluderen wetenschappers na onderzoek dat in het vakblad Science is verschenen.

Grootste plant ter wereld ontdekt: zeegrasveld ter grootte van Amsterdam

Wetenschappers hebben de tot nu toe grootste plant ter wereld ontdekt. Het gaat om een veld zeegras van zo’n 200 vierkante kilometer in Shark Bay, een baai op het meest westelijke punt van Australië.

Plant zo groot als 20.000 voetbalvelden ontdekt voor westkust Australië

Wetenschappers hebben de tot nu toe grootste plant ter wereld ontdekt. Het gaat om een veld zeegras van zo’n 200 vierkante kilometer in Shark Bay, een baai op het meest westelijke punt van Australië.

Inwoner Pompeï vluchtte niet voor vulkaanuitbarsting door tbc

Voor het eerst hebben archeologen het volledige DNA-profiel van een inwoner van de door een vulkaanuitbarsting in de as gelegde stad Pompeï ontcijferd, meldt VRT NWS vrijdag. Ze concluderen dat de man niet was gevlucht voor de uitbarsting omdat hij vanwege de longziekte tuberculose (tbc) waarschijnlijk te ziek was.

Na 90 jaar blijkt dat inwoner Pompeï niet vluchtte voor vulkaanas door tbc

Voor het eerst hebben archeologen het volledige DNA-profiel van een inwoner van de door een vulkaanontbarsting in de as gelegde stad Pompeï ontcijferd, meldt VRT NWS. Hieruit concluderen ze dat hij niet op de vlucht was geslagen voor het dodelijke gevaar omdat hij daarvoor vanwege de longziekte tuberculose (tbc) waarschijnlijk te ziek was.

Stokoude mensengraven gevonden bij Angeren bij voorbereidingen aanleg A15

Archeologen zijn bij het Gelderse Angeren op menselijke resten gestuit die vermoedelijk zesduizend jaar geleden zijn begraven. Vooralsnog gaat het om zeker twee graven. Het vermoeden bestaat dat een grafveld is gevonden met nog meer stoffelijke overschotten.